Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Girul în alb

Pe lângă girul complet sau girul plin, legea reglementează şi girul în alb.

Girul este valabil chiar dacă beneficiarul (giratarul) nu este menţionat sau girantul a pus numai semnătura (gir în alb). În acest din urmă caz, girul pentru a fi valabil, trebuie să fie scris pe cambie.

Girul în alb apare ca un gir ale cărui condiţii de formă sunt simplificate. El este valabil cu singura condiţie să existe semnătura girantului pusă pe dosul cambiei. Semnătura nu poate figura pe faţa cambiei, deoarece ea ar putea fi interpretată ca un aval ori acceptare a cambiei.

Întrucât girul este în alb, posesorul cambiei o poate transmite printr-o simplă tradiţiune. Neexistând numele său menţionat pe cambie, posesorul nu îşi asumă nici o răspundere faţă de dobânditorii succesivi ai cambiei.

Posesorul cambiei în alb are anumite drepturi. Astfel, posesorul cambiei poate să completeze girul cu propriul său nume, indicându-se ca giratar. Este permis completarea girului şi cu numele unei alte persoane căreia posesorul urmăreşte să-i transmită titlul. În acest caz, posesorul nu devine obligat cambial şi deci, nu are o răspundere cambială.

Posesorul cambiei în alb poate, în locul completării să gireze cambia mai departe, printr-un gir plin, în alb sau la purtător. Semnând cambia în calitate de girant, posesorul cambiei devine giratar al girului în alb şi, în consecinţă, el are drepturile şi obligaţiile oricărui girant.

Posesorul cambiei în alb are dreptul să predea titlul unei terţe persoane, fără să completeze girul în alb şi fără să gireze cambia. În acest caz, cambia se transmite prin simpla tradiţiune a titlului. Deoarece posesorul cambiei nu semnează cambia ca girant, el nu devine obligat cambial.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.