Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Contestația la executare penală

Hotărârile instanţelor penale devin executorii la data când au rămas definitive.

Instanţa de executare este întotdeauna prima instanţă. Dacă prima instanţă a fost İCCJ, atunci instanţa de executare va fi Tribunalul Bucureşti, iar în cazul unei sentinţe penale de condamnare a unui militar, instanţa de executare va fi Tribunalul Militar din Bucureşti.

Mijlocul procesual prin care se rezolvă orice incidente privind executarea hotărârilor penale este contestaţia la executare.

Prin intermediul pot fi criticate doar nelegalitatea punerii în executare a hotărârilor penale sau eventual alte incidente relative la executare.

Chiar dacă s-ar pune problema reţinerii in mod greşit in hotărârea de condamnare a stării de recidivă, ea nu poate fi înlăturată printr-o contestaţie la executare.

Cazurile în care se poate solicita contestaţia la executare penală:

  • Când s-a pus în executare o hotărâre ce nu era definitivă: întâlnim o astfel de situaţie când hotărârea a fost atacată printr-o contestaţie în anulare sau revizuire şi eventual s-a modificat conţinutul dispoziţiei de anulare
  • Când executarea se îndreaptă împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărâre (ex. când există coincidenţe de nume sau similitudini)
  • Când se invocă amnistia, prescripţia executivă penală, graţierea sau altă cauză de stingere sau micşorare a pedepsei.
  • Când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărâre sau vreo împiedicare la executare

Instanţa competentă să judece contestaţia la executare este pentru primele trei cazuri este instanţa de executare sau instanţa locului de deţinere ori unde minorul este internat.

Pentru ultimul caz, instanța competentă este instanţa care a pronunţat hotărârea ce se execută.

Dacă se contestă dispozițiile civile din hotărârea de condamnare, instanța competentă este instanța de executare, în primele două cazuri sau instanța care a pronunțat hotărârea secția civilă civilă potrivit legii civile, pentru ultimul caz.

Instanţa pronunţându-se prin sentinţă, poate dispune fie respingerea contestaţiei la executare ca neîntemeiată sau inadmisibilă, fie admiterea contestaţiei la executare, fie ia act de retragerea contestaţiei la executare.

Sentinţa prin care instanţa se pronunţă asupra contestaţiei la executare poate fi atacată cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare, care este suspensivă de executare.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.