După rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, judecătorul delegat cu executarea emite un mandat de executare, care trebuie să cuprindă obligatoriu următoarele elemente: denumirea instanţei, data emiterii lui, datele de identificare ale condamnatului, dacă acesta este recidivist, numărul şi data hotărârii care se execută, a cărei instanţă este hotărârea, pedeapsa pronunțată și textul de lege aplicat, pedeapsa accesorie aplicată, timpul reţinerii sau arestării preventive ori al arestului la domiciliu, dedusă din durata pedepsei, ordinul de arestare şi deţinere, semnătura judecătorului delegat şi ştampila instanţei de executare.
Mandatul se emite în trei exemplare: unul rămâne la instanţă, două vor fi trimise la alte instanţe:
Dacă persoana nu este găsită, se întocmeşte un proces-verbal şi va fi dată în urmărire generală, precum şi în consemn la frontieră. În acest caz, o copie a procesului-verbal se trimite şi instanţei de executare.
După arestare în vederea executării mandatului, condamnatul are dreptul de a încunoștiința personal sau prin intermediul administrației locului de deținere un membru al familiei sale sau o altă persoană. Dacă persoana este cetățean străin are dreptul de a încunoștiința misiunea diplomatică a țării sale în România sau oficiul consular ori organizația internațională umanitară care se ocupă de situația sa.