Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Amânarea executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață

Se poate dispune amânarea executării pedepsei când:

  • se constată, pe baza unei exepertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală care nu poate fi tratată în rețeaua sanitară a Administrației Penitenciare și care face imposibilă executarea imediată a pedepsei, dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia sub pază permanentă, iar instanța apreciază că amânarea executării și lăsarea în libertate nu prezintă un pericol pentru societate. Amânarea se dispune pe o durată determinată.
  • condamnata este însărcinată sau are un copil mai mic de 1 an. Amânarea se dispune până la încetarea cauzei pentru care s-a dispus.

Cererea de amânare se poate face de procuror sau de condamnat, hotărârea fiind executorie. Ea poate fi atacată cu contestație în termen de 3 zile.

Pe durata amânării condamnatul trebuie să respecte următoarele obligații: să nu depășească limita teritorială fixată de instanță; să ia legătura, la termenele stabilite de instanță, cu organul de poliție, să se prezinte la instanță ori de câte ori este chemat; să nu își schimbe locuința; să nu dețină, poarte sau folosească niciun fel de arme; să se prezinte la unitatea sanitară unde trebuie să efectueze tratamentul.

Instanța poate impune celui condamnat una sau mai multe din următoarele obligații: să nu se afle la anumite manifestări sportive, culturale sau alte adunări publice, sau să fie în anumite localuri; să nu comunice cu persoana vătămată sau cu membrii de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracțiunea sau cu alte persoane, ori să nu se apropie de aceștia; să nu conducă niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite.

Cererea amânării executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață se depune la judecătorul delegat cu executarea, care, prin încheiere, va dispune fie declinarea competenței de soluționare sau va dispune efectuarea unei expertize medico-legale, după care cererea se soluționează de instanța de executare.

 

Dacă persoana nu respectă obligațiile asumate, atunci se va revoca amânarea. Se întocmește un dosar al amânărilor obținute de condamnat pe durata executării pedepsei.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.