Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Înlocuirea pedepsei detențiunii pe viață

Înlocuirea pedepsei detențiunii pe viață cu pedeapsa închisorii se dispune, la cererea procurorului sau a persoanei condamnate, de către instana de executare. Dacă persoana condamnată este încarcerată, de către instanța în a cărei circumscripție se află locul de deținere.

Înlocuirea pedepsei deteniunii pe viață cu pedeapsa închisorii se dispune:

  • când cel condamnat la pedeapsa deteniunii pe viață împlinește în penitenciar vârsta de 65 de ani. Instanța de executare poate înlocui cu închisoarea de 30 de ani, dacă cel condamnat a avut o bună conduită pe toata durata executării pedepsei și a îndeplinit obligațiile civile rezultate din hotărârea de condamnare (cu excepția cazului când nu a vut posibilitatea)
  • când o persoană a fost condamnată la pedeapsa deteniunii pe viață și pe durata executării intervine o nouă lege, care prevede pentru acea infracțiunea numai pedeapsa închisorii. Instanța de executare trebuie să înlocuiască detențiunea pe viață cu maximul închisorii prevăzut de noua lege.

    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.