În situația în care minorul internat a dovedit un interes constant pentru însuşirea cunoştinţelor şcolare și profesionale şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, după executarea a cel puin 1/2 din durata internării, instanţa din circumscripţia teritorială în care se află centrul, corespunzătoare în grad instanei de executare, poate dispune înlocuirea internării cu măsura educativă a asistării zilnice pe durata internării rămase neexectate, dar nu mai mult de 6 luni, dacă persoana nu a împlinit vârsta de 18 ani, sau liberarea din centrul educativ sau de detenţie, dacă persoana a împlinit vârsta de 18 ani.
Înlocuirea măsurilor educative privative de libertate cu asistarea zilnică sau cu liberarea din centru se face la cererea persoanei interesate sau a consiliului educativ ori a comisiei de individualizare, în prezenţa judecătorului de supraveghere şi a unui consilier de probaţiune.
Instanţa se pronunţă prin sentinţă care poate fi atacată cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Contestaţia este judecată de instanţa egală în grad cu cea care a judecat apelul pe fondul pricinii. Contestaţia formulată de procuror este suspensivă de executare. O copie a hotărârii definitive prin care s-a admis cererea de înlocuire se comunică serviciului de probaiune şi organelor de poliţie competente.
Admiând cererea de înlocuire, instana impune respectarea uneia sau a mai multora dintre obligaţiile: