Regimul de executare trebuie să asigure respectarea şi protejarea vieţii, sănătăţii, demnităţii persoanelor condamnate, drepturile şi libertăţile permise de lege fără a cauza suferinţe fizice suplimentare şi fără a înjosi persoana condamnată.
În cadrul regimului de executare, condamnaţii prestează, cu acordul lor, o muncă utilă, numărul zilelor de muncă luându-se în calcul la reducerea pedepsei.
Condamnaţii pot să treacă de la un regim la altul de detenție.
Minorilor nu li se pot aplica pedepse, doar măsuri educative, astfelîn cazul lor aplică niciunul din regimurile de executare.
Regimul de maximă siguranţă este aplicat persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii mai mare de 13 ani.
Aceste persoane sunt supuse unor măsuri stricte de pază, supraveghere, fiind escortate permanent în interiorul penitenciarului. Ele sunt cazate individual, iar atunci când prestează o muncă sau desfăşoară activităţi culturale, educative, terapeutice, de consiliere psihologică sau socială, o fac în grupuri mici, sub supraveghere continuă şi doar în interiorul penitenciarului.
Datorită severităţii sale, regimul nu se aplică persoanelor care au împlinit 65 de ani, femeilor însărcinate sau care au în îngrijire un copil de până la un an, persoanelor care au gradul I de invaliditate, precum și celor cu afecțiuni locomotorii grave.
Regimul închis se aplică persoanelor condamnate la o pedeapsă mai mare de 3 ani şi până la 13 ani.
Aceste persoane sunt cazate, de regulă, în comun, iar munca şi activităţile culturale, educative, terapeutice, o fac în grupuri în interiorul penitenciarului, sub pază şi supraveghere.
Persoanele încadrate în acest regim pot executa muncă în afara penitenciarului, dar sub pază şi supraveghere continuă, cu aprobarea directorului penitenciarului.
Regimul semi-deschis se aplică persoanelor condamnate la închisoarea mai mare de 1 an şi până la 3 ani.
Ele sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, prestează muncă şi desfăşoară activităţile educative, terapeutice, sub supraveghere, însă în grupuri şi în spaţii care rămân deschise în timpul zilei. Acestea pot presta muncă şi în afara penitenciarului, sub supraveghere, inclusiv electronică.
Regimul deschis se aplică pentru condamnaţii la pedeapsa închisorii de cel mult 1 an.
Persoanele sunt cazate în comun, se deplasează neînsoţite în interiorul penitenciarului, iar munca şi activităţile le desfăşoară şi în afara penitenciarului, chiar fără supraveghere.