În România, Codul Penal reglementează mai multe infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii:
Lovirea sau alte violenţe – este lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice. Pedeapsa pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
O formă agravată a infracţiunii de loviri şi alte violenţe o reprezintă fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile. Pedeapsa pentru această formă a infracţiunii de loviri şi alte violenţe este închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
În ambele forme ale infracţiunii de loviri şi alte violenţe, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Retragerea plângerii înlătură răspunderea penală.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine judecătoriei.
Vătămarea corporală – este lovirea sau orice acte de violenţă care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei.
Pedeapsa pentru infracţiunea de vătămare corporală este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Forma agravată a infracţiunii de vătămare corporală constă în săvârşirea faptei în scopul producerii uneia dintre următoarele consecinţe: o infirmitate, o vătămare care necesită pentru vindecare peste 90 de zile de îngrijiri medicale sau un prejudiciu estetic grav şi permanent. Pedeapsa pentru această formă agravată este închisoarea de la 3 la 10 ani. Totodată se pedepseşte şi tentativa.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine judecătoriei.
Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte - reprezintă o formă agravată a faptelor prezentate mai sus. Astfel, infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte constă în fapta de lovire sau orice acte de violenţă care a avut ca urmare moartea victimei. Pedeapsa pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte este închisoarea de la 6 la 12 ani.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine tribunalului.
Urmărirea penală se efectuează de către procuror.
Vătămarea corporală din culpă – este lovirea sau orice acte de violenţă care produce leziuni traumatice sau afectează sănătatea unei persoane care necesită pentru vindecare cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune. Pedeapsa pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpa este închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Forma agravată a infracţiunii de vătămare corporală din culpă este lovirea sau orice acte de violenţă care cauzează o vătămare care necesită pentru vindecare peste 90 de zile de îngrijiri medicale, o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul ori punerea în primejdie a vieţii persoanei săvârşită din culpa. Pedeapsa pentru forma agravată este închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
Forma specială a infracţiunii de vătămare corporală din culpă constă în forma agravată care a fost săvârşită ca urmare a încălcării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităţi. Pedeapsa pentru forma specială a infracţiunii de vătămare corporală din culpa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Forma calificată a infracţiunii de vătămare corporală din culpă se referă la ipoteza în care urmările fapte se produc faţă de două sau mai multe persoane. Pentru forma calificată a infracţiunii de vătămare corporală din culpă limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
În cazul în care nerespectarea dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru îndeplinirea unei anumite activităţi care a condus la comiterea infracţiunii de vătămare corporală – forma simplă sau specială constituie prin ea însăşi o infracţiune, se vor aplica regulile concursului de infracţiuni.
În toate formele infracţiunii de vătămare corporală din culpă, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar retragerea plângerii înlătură răspunderea penală.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine judecătoriei.
Relele tratamente aplicate minorului – este fapta de punere în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul. Pedeapsa pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minoruluieste închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine judecătoriei.
Încăierarea – participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Forma agravată a infracţiunii constă în cauzarea în cursul încăierării, a unei vătămări corporale (infracţiunea) în dauna uneia sau mai multor persoane.
În acest caz, nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările. Toţi făptuitorii, cu excepţia victimei, vor fi acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de încăierare.
Dacă se identifică autorul faptei, acesta va răspunde pentru infracţiunea de vătămare corporală.
Pedeapsa pentru infracţiunea de încăierare este închisoarea de la unu la 5 ani.
În cazul în care s-a cauzat moartea unei persoane şi nu se cunoaşte autorul, toţi participanţii la încăierare vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 la 12 ani.
Dacă se identifică autorul, acesta va răspunde pentru infracţiunea de omor simplu ori calificat sau pentru loviri cauzatoare de moarte.
În ipoteza în care autorul omorului sau al lovirilor cauzatoare de moarte a lovit şi alte persoane participante la încăierare, el va răspunde atât pentru încăierare cât şi pentru infracţiunea mai gravă al cărei autor este.
Atunci când în încăierare se cauzează moartea a două sau mai multe persoane, pluralitatea de victime ucise va conduce la majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.
Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.
Competenţa de soluţionare a cauzei în primă instanţă aparţine judecătoriei, exceptând forma agravată (s-a cauzat moartea unei persoane), când competenţa de soluţionare revine tribunalului.
Urmărirea penală se efectuează de către procuror.