Actul constitutiv reprezintă înscrisul unic alcătuit din contract de societate şi statut:
Denumirea de act constitutiv desemnează atât înscrisul unic, cât şi contractul de societate şi/sau statutul societăţii. În cazurile în care contractul de societate şi statutul constituie acte distincte, acesta din urmă va cuprinde datele de identificare a asociaţilor şi clauze reglementând organizarea, funcţionarea şi desfăşurarea activităţii societăţii.
Prin contractul de societate două sau mai multe persoane se obligă reciproc să coopereze pentru desfăşurarea unei activităţi şi să contribuie la aceasta prin aporturi băneşti, în bunuri, în cunoştinţe specifice sau prestaţii, cu scopul de a împărţi beneficiile sau de a se folosi de economia ce ar putea rezulta.
Trăsăturile definitorii ale oricărei forme societare, care trebuie să fie reunite cumulativ pentru existenţa sa valabilă sunt:
Caracterele juridice ale actului constitutiv:
- act juridic cu titlu oneros, întrucât asociaţii sau asociat urmăresc să obţină un avantaj patrimonial fie sub forma profitului fie sub forma unei economii
- act juridic comutativ, asociaţii cunoscând încă din momentul întocmirii acestuia întinderea obligaţiilor lor şi nu depind de evenimente viitoare şi incerte
- un caracter plurilateral, la încheierea contractului participă două sau mai multe persoane. Prin urmare, actul constitutiv având caracter sinalagmatic determină obligaţii reciproce de a aduce aportul subscris, precum şi să coopereze în realizarea scopului pentru care este înfiinţată societatea cu răspundere limitată.
- act juridic cu executare succesivă, asociaţii fiind obligaţi între ei pe toată durata de existenţă a societăţii cu răspundere limitată.
- actul constitutiv al societăţilor de persoane este încheiat intuitu personae, întrucât încrederea reciprocă are un rol considerabil, astfel că nici unul dintre asociaţi nu poate ceda drepturile pe care le are în societate şi nici nu poate să îşi substituie o altă persoană.