Se depune la oficiul registrului comerţului în a cărei rază teritorială societatea îşi are stabilit sediul o cerere de înmatriculare în termen de 15 zile de la întocmirea actului constitutive.
La cerere se anexează:
Reprezentanţii societăţii, numiţi prin actul constitutiv, sunt obligaţi să depună la registrul comerţului semnăturile lor, la data depunerii cererii de înmatriculare.
Controlul legalităţii actelor sau faptelor care, potrivit legii, se înregistrează în registrul comerţului se exercită de justiţie prin judecătorul delegat. În cadrul analizării cererii de înmatriculare acesta va putea dispune, prin încheiere motivată, efectuarea unei expertize, în contul părţilor, precum şi administrarea altor dovezi.
De exemplu, se numeşte, în termen de 5 zile de la înregistrarea cererii, unul sau mai mulţi experţi din lista experţilor autorizaţi în cazul societăţii pe acţiuni dacă:
Fondatorii vor depune raportul în termen de 15 zile de la data aprobării sale la oficiul registrului comerţului, urmând să fie publicat pe cheltuiala societăţii în Monitorul Oficial.
Judecătorul delegat, prin încheiere, pronunţată în termen de 5 zile de la îndeplinirea cerinţelor legale, va autoriza constituirea societăţii şi va dispune înmatricularea ei în registrul comerţului.
Înmatricularea se efectuează în termen de 24 de ore de la data pronunţării încheierii judecătorului delegat prin care se autorizează înmatricularea societăţii.
Societatea este persoană juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului.
Filialele sunt societăţi comerciale cu personalitate juridică şi se înfiinţează în una dintre formele de societate şi în condiţiile prevăzute pentru acea formă. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit. Nu se pot înfiinţa sedii secundare sub denumirea de filială.
Sucursalele sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se înregistrează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona. Dacă sucursala este deschisă într-o localitate din acelaşi judeţ sau în aceeaşi localitate cu societatea, ea se va înregistra în acelaşi registru al comerţului, însă distinct, ca înregistrare separată.
Celelalte sedii secundare - agenţii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor comerciale şi se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului de la sediul principal.
Societăţile comerciale străine pot înfiinţa în România, cu respectarea legii române, filiale, precum şi sucursale, agenţii, reprezentanţe sau alte sedii secundare, dacă acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.