Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Numele de familie

Dacă soţii nu solicită instanţei care se pronunţă asupra divorţului să se pronunţe şi asupra numelui de familie pe care cei doi îl vor purta după pronunţarea hotărârii, judecătorul este obligat să o facă din oficiu.

Învoiala soţilor trebuie să intervină în cadrul procesului de divorţ, pentru ca instanţa să ia act de ea prin hotărârea de desfacere a căsătoriei. După ce şi-au exprimat în faţa instanţei opţiunea, iar aceasta a fost consemnată ca atare în hotărârea de divorţ, soţii nu mai pot reveni asupra ei.

Soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei sau să revină la numele purtat anterior. Instanţa poate da această încuviinţare, indiferent de tipul divorţului pe care îl soluţionează.

Dacă soţii nu se înţeleg, la solicitarea unuia dintre ei, instanţa poate stabili ca acesta din urmă să poarte în continuare numele de familie din timpul căsătoriei, dacă există motive temeinice sau este în interesul superior al copilului.

Printre aceste motive: soţul care face cererea a devenit cunoscut în lumea profesională cu numele din căsătorie, pentru a avea acelaşi nume cu copilul încredinţat.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.