Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Modificarea pensiei de întreținere

Dacă se modifică mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, la cererea persoanei interesate – creditorul sau debitorul – instanţa modifică cuantumului pensiei de întreţinere. Astfel o poate mări, micşora sau poate hotărî încetarea plăţii pensiei de întreţinere.

Dacă debitorul refuză să procedeze de bunăvoie la plata pensiei indexate, iar creditorul se adresează instanţei, valoarea indexată se va acorda nu doar de la data formulării acţiunii, ci de la data la care s-a împlinit termenul de 3 luni pentru indexare.

Dacă pensia de întreţinere nu este stabilită procentual din veniturile lunare ale debitorului pensia de întreţinere se indexează cel puţin trimestrial în funcţie de rata inflaţiei.

Reducerea sau încetarea întreţinerii au loc pe data ivirii cauzei, iar majorarea cuantumului întreţinerii are loc pe data introducerii acţiunii, afară de cazul în care întârzierea introducerii acesteia este imputabilă debitorului.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.