Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Actul de repartizare în muncă

Actul administrativ de repartizare în muncă reprezintă numai o premisă pentru încheierea contractului individual de muncă, izvorul raportului juridic de muncă rămâne întotdeauna contractul individual de muncă. 

Actul de repartizare în muncă are caracter obligatoriu în următoarele situaţii:

  • actul de repartizare în muncă a persoanelor cu handicap este obligatoriu pentru angajatorii care constituie unităţi protejate ori pentru cei care au cel puţin 100 de salariaţi (în limita a 4% din totalul salariaţilor unităţii respective). Persoanele cu handicap nu sunt obligate să dea curs actului individual de repartizare în muncă.
  • persoanele apte de muncă, beneficiare ale dreptului de ajutor social (inclusiv membrii familiei titularului respectiv), au obligaţia să dovedească cu acte din 3 în 3 luni, că au solicitat repartizarea în muncă sau că nu au refuzat nejustificat să dea curs unei repartizări pentru orice loc de muncă oferit. În caz contrar, plata ajutorului social se suspendă pentru beneficiarul unic sau se modifică plafonul de venit, respectiv cuantumul ajutorului social, prin excluderea din numărul membrilor de familie a persoanelor care nu îndeplinesc aceste obligaţii. Pentru angajator actul de repartizare în muncă nu este obligatoriu.

    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.