Concediul de risc maternal este concediul pe care poate să îl solicite o salariata gravidă/ care a născut recent/ care alăptează, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluării riscurilor prezente la locul de muncă al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, să dispună măsura modificării condiţiilor şi/sau programului de muncă al acesteia sau măsura repartizării ei la alt loc de muncă, fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa şi/sau a fătului ori a copilului.
Beneficiază de concediul de risc maternal salariata:
Documentul medical eliberat de medicul de familie sau, după caz, de medicul specialist care atestă faptul că o salariată este gravidă/ a născut recent/ alăptează este fie adeverinţa medicală-tip, fie Carnetul gravidei şi Anexa pentru supravegherea medicală a gravidei şi lăuzei.
Documentul medical trebuie să conţină constatarea stării fiziologice de sănătate a salariatei şi recomandări privind protecţia acesteia la locul de muncă.
În cazul salariatei gravide, documentul medical trebuie să conţină data prezumtivă a naşterii, precum şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia pe timp de zi sau, dacă este cazul, pe timp de noapte, precum şi în condiţii de muncă definite în prezentele norme metodologice ca insalubre sau greu de suportat.
În cazul salariatei care a născut recent şi/sau alăptează, documentul medical trebuie să conţină datele privind începutul şi sfârşitul prezumtiv al perioadei vizate şi recomandări privind capacitatea de muncă a acesteia.
Consultaţiile postnatale efectuate de salariată pe o perioadă de 6 luni după naştere vor lua în considerare eventualele modificări ale capacităţii de muncă a salariatei şi vor conţine recomandări corespunzătoare.
Salariata trebuie să prezinte angajatorului, în copie, documentul medical, în maximum 5 zile lucrătoare de la data eliberării.
Concediul de risc maternal se solicită de către salariata gravidă/ care a născut recent/ care alăptează ca urmare a primirii Informării privind protecţia maternităţii la locul de muncă.
Acestă informare cuprinde date despre rezultatele evaluării privind riscurile la care este supusă la locul de muncă și despre măsurile suplimentare de protecție pe care trebuie să le respecte atât angajatorul, cât și ei.
Au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
Salariata poate solicita concediul de risc maternal, în întregime sau fracţionat, în funcţie de recomandarea medicului şi de justificarea angajatorului privind perioada posibilă de eliminare a riscurilor de la locul de muncă, pentru sănătatea sau securitatea ei.
Angajatorul aprobă solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai dacă solicitarea este însoţită de document medical care să ateste starea fiziologică a salariatei..
Concediul de risc maternal se acordă pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o durată totală de maximum 120 de zile calendaristice, astfel:
Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu un concediu medical sau cu concediul pentru creşterea copilului.
Durata concediului de risc maternal reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.