Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Incompatibilitate ratione loci

Compatibilitatea ratione loci presupune ca pretinsa încălcare a Convenţiei să fi avut loc în jurisdicţia statului pârât sau pe teritoriul controlat în mod efectiv de acest stat.

Dacă cererile se referă la fapte care s-au produs pe un teritoriu exterior celui al statului contractant şi nu există nicio legătură între aceste fapte şi orice autoritate aflată sub jurisdicţia statului contractant, aceste cereri vor fi respinse ca fiind incompatibile ratione loci cu Convenţia.

Un stat este răspunzător de actele reprezentanţilor săi diplomatici şi consulari în străinătate şi nu este vorba de incompatibilitate ratione loci în privinţa misiunilor diplomatice sau a unor acte săvârşite la bordul unor aeronave înmatriculate în statul respectiv sau pe nave care arborează pavilionul acestuia.

Guvernul poate invoca o excepţie preliminară privind incompatibilitatea ratione loci a cererii. O asemenea excepţie va fi examinată în temeiul art. 1 din Convenţie.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.