Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Brannigan, McBride c. Marea Britanie

Situația de fapt:

Potrivit art. 12 din legea pentru prevenirea terorismului, organele de poliţie i-au arestat pe reclamanți, Brannigan şi McBride, suspectaţi de a fi participat la săvârşirea unor acte de terorism în Irlanda de Nord. Durata deţinerii lui Brannigan a fost de 6 zile, 14 ore şi 30 de minute şi cea a lui McBride de 4 zile, 6 ore şi 35 minute.

Hotărârea Curții: 

Împotriva acestei reţineri prelungite reclamanţii s-au adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului, susţinând, în principal, că au fost încălcate prevederile art. 5 parag. 3 din Convenţie.

Curtea Europeană, în şedinţă plenară, potrivit art. 51 din Regulamentul Curţii, luând în discuţie motivele reclamanţilor, a decis că, deşi în fapt există o detenţie prelungită a acestora, această derogare este posibilă potrivit Convenţiei ori de câte ori un stat este confruntat cu o situaţie de pericol care ameninţă viaţa naţiunii (art. 15 din Convenţie), cu condiţia ca derogarea să fie temporară şi să fie comunicată imediat Comisiei europene a drepturilor omului. 

Autorităţile engleze, conformându-se acestor dispoziţii, au anunţat măsurile derogatorii temporare pe care au înţeles să le ia prin legea susmenţionată (Prevention of Terrorism Act 1984) în vederea prevenirii şi combaterii actefor de terorism din Irlanda de Nord, astfel că au satisfăcut cerinţele art. 15 din Convenţie. 

Curtea a decis că în speţă nu s-a produs o încălcare a prevederilor art. 5 parag. 3 din Convenţia europeană şi, ca atare, nu există nici un drept din partea reclamanţilor la o compensaţie corespunzătoare.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.