Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

A c. Franţa

Situația de fapt:

Doamna A., medic cardiolog din Paris, a fost inculpată pentru instigare la omor, reţinându-se că ar fi îndemnat pe numitul M. Gehrking să ucidă o anumită persoană. Cel instigat a denunţat fapta autorităţilor şi, pentru a face dovada afirmaţiilor sale, a chemat la telefon din biroul comisarului de poliţie pe inculpată, convorbirea fiind înregistrată.

Judecătorui de instrucţie a dat o ordonanţă de neurmărire, motivând că nu sunt suficiente probe de vinovăţie a inculpatei.

Hotărârea Curții: 

În faţa Curţii Europene, recurenta a susţinut că prin înregistrarea fără consimţământul său a convorbirii particulare pe care a avut-o cu martorul Gehrking, autorităţile franceze au încălcat prevederile art. 8 din Convenţia europeană.

Examinând motivele invocate, în unanimitate, Curtea consideră că înregistrarea convorbirii susmenţionate constituie o ingerinţă în viaţa privată a recurentei, astfel că statul francez trebuie să răspundă plătind o sumă de bani care să constituie o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul moral suferit de recurentă.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.