Contestaţia se poate face şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea şi aplicarea titlului executoriu și poartă denumirea de contestaţie la titlu.
Formularea contestaţiei la titlu este posibilă exclusiv în cazul în care nu s-a făcut uz în prealabil de procedura lămuririi hotărârii judecătoreşti, în cazul în care titlul executoriu este reprezentat de o hotărâre judecătorească sau hotărâre arbitrală.
În cadrul acestei forme de contestaţie la executare se contestă însuşi titlul executoriu, dar nu în ceea ce priveşte validitatea sa în fond, ci numai înţelesul, întinderea şi aplicarea sa. Titlul nefiind suficient de clar, este necesară lămurirea sa, în vederea executării corecte, debitorul neftind de acord cu modul în care se face executarea în temeiul acelui titlu.
De exemplu, terenul ce trebuie predat nu este suficient de bine identificat ori suma de bani care constituie creanţa nu este determinată.
Contestaţia la titlu poate viza numai măsurile luate de instanţă şi cuprinse în dispozitivul hotărârii, iar nu şi soluţionarea unor capete de cerere, formulate de părţi şi rămase nerezolvate, ori rejudecarea cauzei şi schimbarea hotărârii.