Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Termenul de prescripţie

Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani. Acesta se aplică în cazul executării silite a titlurilor executorii, indiferent dacă acestea se referă la drepturi patrimoniale sau nepatrimoniale.

În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale imobiliare, cât şl în cea a drepturilor reale mobiliare, termenul de prescripţie este de 10 ani. 

Termenele speciale de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită sunt aplicabile în cazul unor drepturi patrimoniale, cum ar fi: 

  • termenul de prescripţie de 5 ani aplicabil creanţelor fiscale, inclusiv celor provenite din amenzi contravenţionale
  • termenul de prescripţie de 7 ani aplicabil în cazul executării creanţelor preluate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.