Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Suspendarea acordată de creditor

Executarea se suspendă de către executorul judecătoresc la cererea creditorului urmăritor. 

În virtutea principiului disponibilităţii, creditorul poate fi de acord cu suspendarea executării silite. 

Această posibilitate există și în cazurile în care executarea silită este pornită la cererea procurorului. În acest caz însă, persoana fără capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă are nevoie de autorizarea, respectiv încuviinţarea reprezentantului sau ocrotitorului legal. 

Dacă creditorul consimte la suspendarea executării, efectuarea actelor de executare este oprită până la data la care creditorul cere reluarea acestora.

Termenul de perimare nu se suspendă pe timpul cât executarea silită este suspendată la cererea creditorului. 

Suspendarea voluntară a executării de către creditor are ca efect începerea curgerii termenului de perimare. 

Creditorul care acordă suspendarea executării trebuie să reînceapă executarea  înainte de expirarea termenului de perimare. Atunci când suspendarea a fost acordată de creditor termenului de perimare se va calcula de la data la care a intervenit suspendarea.

Suspendarea executării silite acordată de creditor nu suspendă nici curgerea termenului de prescripţie.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.