Constituirea cauţiunii judiciare prin depunerea în numerar sau în instrumente financiare are ca efect indisponibilizarea bunurilor respective faţă de creditorii depunătorului şi de cei ai depozitarului.
Cauţiunea judiciară va fi eliberată beneficiarului ei, atunci când acesta formulează cerere pentru plata eventualei despăgubiri cuvenite.
Indisponibilizarea cauţiunii încetează faţă de creditorii deponentului, în măsura în care urmează a-i fi restituită acestuia.
Constituirea cauţiunii judiciare care constă în instrumente financiare altele decât titlurile de valoare emise de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale, din momentul îndeplinirii formalităţilor de publicitate, aceasta devine opozabilă terţilor, inclusiv creditorilor constituitorului cu drepturi anterioare ori ulterioare garanţiei în discuţie.
Cauţiunea judiciară este datorată în cazurile expres prevăzute de lege. Acestea sunt de strictă aplicare şi nu pot fi extinse pe cale de interpretare.
În cazul în care este prevăzută doar posibilitatea dispunerii cauțiunii, necesitatea constituirii ei este lăsată la aprecierea suverană a instanţei de judecată.
Menționăm câteva măsuri pentru luarea cărora cauţiunea este obligatorie sau, după caz, lăsată la aprecierea instanţei: