Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Sesizarea instanţei

Competenţa materială de a soluţiona cererea în primă instanţă aparţine judecătoriei. Competenţa teritorială se stabileşte potrivit dreptului comun.

Sesizarea instanţei competente cu procedura specială se face prin completarea formularului-tip de cerere şi depunerea sau trimiterea acestuia prin poştă sau prin orice alte mijloace care asigură transmiterea formularului şi confirmarea primirii acestuia. 

Odată cu formularul de cerere se depun sau se trimit şi copii de pe înscrisurile de care reclamantul înţelege să se folosească.

Formularul-tip cuprinde rubrici care permit identificarea părţilor, valoarea pretenţiei, indicarea probelor şi alte elemente necesare soluţionării cauzei. 

În cazul în care informaţiile furnizate de reclamant nu sunt suficient de clare sau sunt inadecvate ori formularul-tip de cerere nu a fost completat corect, instanţa îi acordă reclamantului posibilitatea să completeze sau să rectifice formularul ori să furnizeze informaţii sau înscrisuri suplimentare. În acest caz, instanţa va folosi un formular-tip. În cazul în care reclamantul nu completează sau nu rectifică formularul în termenul stabilit de instanţă, cererea se va anula.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.