Efectele scrisorii de confort sunt:
Dacă debitorul nu îşi execută datoria ce-i revine, creditorul poate solicita emitentului daune-interese, însă numai dacă face dovada că acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia asumată prin scrisoarea de confort.
Dreptul creditorului la daune-interese nu este decât expresia angajării răspunderii contractuale a emitentului pentru neexecutarea culpabilă a obligaţiei asumate. Această obligaţie de despăgubire a beneficiarului de către emitent explică funcţia de garanţie a scrisorii de confort. În situaţia scrisorii de confort ea devine efectivă prin neexecutarea de către emitent a obligaţiei de a face sau de a nu face asumate.
Cât priveşte cuantumul daunelor-interese, el se stabileşte în funcţie de întinderea prejudiciului cauzat creditorului şi nu în raport cu valoarea obligaţiei debitorului rămase de executat.
Emitentul care a căzut în pretenţii are un drept de regres împotriva debitorului. El are la îndemână numai o acţiune personală, întemeiată fie pe raporturile contractuale dintre debitor şi emitent, fie pe faptul juridic licit al gestiunii de afaceri, după cum emitentul a subscris scrisoarea de confort pe baza sau în absenţa unui acord cu debitorul.