Dacă au încetat cauzele care au provocat interdicţia, instanţa judecătorească va pronunţa ridicarea ei, regulile de procedură de la punerea sub interdicţie aplicându-se în mod corespunzător şi în cazul ridicării interdicţiei.
Cererea de ridicare a interdicţiei se poate introduce de
Hotărârea prin care se pronunţă ridicarea interdicţiei judecătoreşti îşi produce efectele de la data când a rămas definitivă.
Despre ridicarea interdicţiei judecătoreşti se face menţiune şi pe hotărarea prin care s-a pronunţat interdicţia judecătorească.
Încetarea dreptului de reprezentare al tutorelui nu va putea fi opusă decât de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate, afară numai dacă cel de-al treilea a cunoscut ridicarea interdicţiei pe altă cale.
Faţă de terţul care nu a cunoscut ridicarea interdicţiei, dreptul tutorelui de a-l reprezenta pe cel care a fost pus sub interdicţie încetează numai de la data efectuării a înregistrării corespunzătoare pe marginea actului de naştere al celui pus sub interdicţie, a notării ridicării interdicţiei în cartea funciară ori a menţiunii corespunzătoare în registrul comerţului, dacă persoana pusă sub interdicţie judecătorească este profesionist.
Actul juridic încheiat în intervalul de timp cuprins între ridicarea interdicţiei şi efectuarea menţiunii despre aceasta cu un terţ de bună-credinţă de către tutore, în numele şi pe seama celui care a fost pus sub interdicţie, este valabil şi îşi va produce efectele între părţile sale, respective terţul de bună-credinţă şi cel ce a fost pus sub interdicţie. Dacă este cazul poate fi angajată răspunderea civilă delictuală a tutorelui faţă de cel în numele căruia a încheiat respectivul act juridic.