Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Despăgubirea

Pentru prejudiciul încercat de consumator prin achiziţionarea de produse şi servicii cu deficienţe, consumatorul poate fi descpăgubit.

Remedierea, înlocuirea sau restituirea plăţilor făcute de consumator, nu lichidează prejudiciul încercat de către acesta.

Consumatorul poate fi păgubit datorită deficienţelor, nu numai prin lipsirea de folosinţa normală a produsului sau a serviciului, potrivit destinaţiei şi caracteristicilor care i-au decis achiziţia, ci şi prin alte consecinţe negative, prin alte pierderi, cum sunt cele privind integritatea sănătăţii şi corporală, viaţa şi nu numai.

Solidaritatea răspunderii mai multor profesionişti implicaţi este o confirmare a regulii răspunderii civile delictuale de drept comun.            

Dacă profesionistul nu reacţionează pozitiv la reclamaţia de calitate şi la cererea de reparaţie sau dacă eventualul proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nu este util sau îndestulător pentru executarea silită a profesionistului responsabil, consumatorul va trebui să-şi asigure reparaţia printr-o acţiune în justiţie.

Dreptul la această acţiune este prescriptibil în 3 ani de la data cunoaşterii pagubei sau de la data prezumată, după circumstanţe, a cunoaşterii pagubei, a defectului şi a identităţii agentului economic responsabil.

Dreptul la reparaţie este supus şi unui termen general de decădere de 10 ani de la data punerii în circulaţie a produsului, înăuntrul căruia trebuie să se fi produs paguba şi să se fi exercitat acţiunea.

Este remarcabil că acest termen de decădere funcţionează numai pentru produse, întrucât, natural, în cazul serviciilor, execuţia şi efectele neconformităţii se resimt instantaneu pe timpul în care se beneficiază de ele.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.