Sunt prevăzute cinci cauze generale de exonerare a producătorului pentru pagubele ocazionate de produsele cu defecte şi o cauză specială de exonerare a producătorului de componente.
Dintre toate aceste cauze de exonerare a producătorului numai una lipseşte pe consumator de dreptul la reparaţie discutat, anume datorarea pagubei unor condiţii obligatorii impuse de dispoziţiile reglementare (dispoziţiile normative ale unor autorităţi de reglementare, administrative special abilitate să le emită).
O altă cauză care ar putea fi reputată că are acelaşi efect - nivelul cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice insuficient pentru depistarea defectului la punerea în circulaţie - nu trebuie să-l intereseze pe consumator, întrucât distribuitorului i s-a transferat riscul corespunzător prin achiziţionarea produsului spre a fi pus pe piaţă.
În rest, vânzătorul va răspunde faţă de consumator chiar dacă el nu are regresul contra producătorului.
Cauzele de exonerare sunt atât obiective cât şi subiective.
Sunt cauze obiective:
Sunt cauze subiective:
Sunt situaţiile în care producătorul este surprins de intervenţia unor profesionişti interesaţi de punerea pe piaţă a produsului, deşi producătorul nu a considerat încă produsul valabil sau utilizabil.
Pot fi în această ipoteză produse aflate în testări, prototipuri, produse experimentale sau unicat.
Desigur că punerea în circulaţie nu trebuie să fie autorizată de către producător.
Legislaţia prevede şi o exonerare a producătorului de componente, pentru ipoteza că defectul este datorat proiectării greşite de către fabricantul produsului finit a ansamblului în care a fost montat produsul component sau instrucţiunilor date de către acest fabricant.