Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Dreptul la informare

Dreptul la informare constă într-o informare, din partea producătorului sau a prestatorului, completă, corectă şi precisă, asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor oferite, spre a putea adopta o decizie asupra ofertei cât mai corespunzătoare nevoilor lor, spre a realiza o educaţie în însăşi calitatea lor de consumatori şi spre a da acestora posibilitatea utilizării complete şi în deplină siguranţă.

Dobândirea unei educaţii ca şi consumator, ca una dintre cele două finalităţi ale îndeplinirii obligaţiei de informare sau beneficiile trase din dreptul corespunzător acesteia, nu este o preţiozitate a legii, întrucât consumatorul serveşte piaţa, provocând oferte de calitate şi îşi serveşte propriile interese, prin dezvoltarea şi rafinarea gusturilor sale, prin exigenţe de substanţă, valide, în raport cu oferta pieţei, obligând astfel concurenţa să-şi reevalueze continuu calitatea ofertei.

Dreptul consumatorului la informare se realizează prin etichetare, prin predarea produsului însoţit de cartea tehnică, instrucţiunile de folosire şi de alte asemenea documente, cu textul obligatoriu şi în limba română, prin afişarea preţurilor şi tarifelor şi prin demonstraţii de utilizare.

Conţinutul informării din documentele amintite este riguros prezentat de lege, care enunţă elementele obligatorii ale acesteia.

Elementele informării consistă în prezentarea datelor de identificare a produsului şi a producătorului, a elementelor privitoare la cantitate, calitate şi la termenele de garanţie, a principalelor caracteristici, inclusiv cele ale compoziţiei, a modurilor de utilizare, manipulare, păstrare; a contraindicaţiilor; a ţării producătoare.

Produsele de folosinţă îndelungată trebuie însoţite şi de certificatul de garanţie şi, eventual, de declaraţia de conformitate.

Aceleaşi informaţii şi documente, adaptate specificului lor, trebuie furnizate şi pentru servicii.

Demonstraţiile de utilizare, se fac la cerere, cu ocazia cumpărării şi poartă asupra modului de utilizare, cu evidenţierea funcţionalităţii produsului.

Aceste demonstraţii sunt obligatorii la lansarea produsului pe piaţă.

Afişarea preţurilor şi tarifelor, trebuie să se facă în mod vizibil, într-o formă neechivocă, uşor de citit.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.