Despăgubiri pasagerilor aerieni în UEDrept societarLitigii cu profesioniștiCambia, Biletul la ordin și CeculDrept fiscalInsolvențăProtecția consumatorilorDreptul muncii și securității socialeDate, confidențialitate și Cyber SecurityDreptul FamilieiStarea civilăLitigiiExecutare silităDrept ContravenționalDrept PenalDrept execuţional penalDrepturile omului

Efectele hotărârilor judecătoreşti

Starea civilă a persoanei are un caracter indivizibil, ceea ce atrage şi opozabilitatea erga omnes a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în această materie.

Terţii sunt lipsiţi de posibilitatea de a mai pune în discuţie elementul de stare civilă care a fost dobândit în urma admiterii acţiunii.

Hotărârea judecătorească dată cu privire la starea civilă a unei persoane este opozabilă oricărei alte persoane cât timp printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul.

Opozabilitatea faţă de terţi a hotărârilor judecătoreşti prin care au fost soluţionate acţiuni de stare civilă durează cât timp printr-o altă hotărâre de acelaşi fel nu s-a stabilit contrariul. Astfel, dacă printr-o hotărâre judecătorească s-a stabilit o anumită stare civilă a unei persoane, iar printr-o hotărâre judecătorească ulterioară este admisă o acţiune prin care s-a contestat starea civilă astfel stabilită, prima hotărâre îşi pierde efectele la data rămânerii definitive a celei de a doua hotărâri.


    Copyright © 2019 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Cluj-Napoca Toate drepturile rezervate.