Formularele 392 A, 392 B și 393 în 2016

Potrivit art. 324 alin. 4-6 Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și Ordinul preşedintelui A.N A.F. nr. 522/26.01.2016 pentru aprobarea modelului şi conținutului unor formulare de declarații informative, societățile plătitoare, respectiv neplătitoare de

Potrivit art. 324 alin. 4-6 Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și Ordinul preşedintelui A.N A.F. nr. 522/26.01.2016 pentru aprobarea modelului şi conținutului unor formulare de declarații informative, societățile plătitoare, respectiv neplătitoare de TVA, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile și fundațiile trebuie să completeze și să depună la organele fiscale, până la data de 25 februarie 2016, formularele 392 A, 392 B și 393.

Aceste declarații se editează cu ajutorul programului de asistenţă care poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, anaf.ro, în două exemplare:

  • un exemplar, semnat se depune la organul fiscal, împreună cu suportul electronic
  • un exemplar se păstrează de către persoana impozabilă.

Formularele 392 A, 392 B, 393 se depun la registratura organului fiscal, la poştă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Conform art. 336, alin. (2), lit. c) și lit. f) din Codul de procedură fiscală, nedepunerea declarațiilor 392 A, 392 B ȘI 393 se sancționează cu amenzi de la 2.000 lei la 3.500 lei, În cazul persoanelor fizice, și cu amenzi de la 12.000 lei la 14.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

Formularul 392 A „Declaraţie informativă privind livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în anul 2015"

Formularul 392 A se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la 31.12.2015 este inferioară sumei de 220.000 lei, care trebuie să comunice organelor fiscale, următoarele informaţii:

  1. suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316, precum şi suma taxei aferente
  2. suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316, precum şi suma taxei aferente.

Formularul nu se depune dacă persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul 2015 livrări de bunuri / prestări de servicii în interiorul ţării.

Formularul 392 B „Declaraţie informativă privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi achiziţiile efectuate în anul 2015"

Formularul 392 B se depune de către persoanele impozabile neînregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, a căror cifră de afaceri, dar excluzând veniturile obţinute din vânzarea de bilete de transport internaţional rutier de persoane, efectiv realizată la 31.12.2015 este inferioară sumei de 220.000 lei, care trebuie să comunice organelor fiscale competente, următoarele informaţii:

  1. suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane înregistrate în scopuri de TVA
  2. suma totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii către persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA
  3. suma totală şi taxa aferentă achiziţiilor de la persoane înregistrate în scopuri de TVA
  4. suma totală a achiziţiilor de la persoane care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA.

Formularul nu se depune dacă persoanele impozabile nu au desfăşurat în anul 2015 livrări de bunuri/prestări de servicii în interiorul ţării sau achiziţii de bunuri din interiorul tării.

Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru depunerea declaraţiilor 392 A şi 392 B este constituită din valoarea totală a:

  • livrărilor de bunuri / prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere,
  • operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România,
  • operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi, dacă nu sunt accesorii activităţii principale,
  • operaţiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2):
  • lit. a): operaţiuni de natură financiar-bancară,
  • lit. b) : operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi prestările de servicii în legătură cu operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediază astfel de operaţiuni,
  • lit. e) : arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă
  • lit. f): livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri.

Prin excepţie, nu se cuprind în cifra de afaceri, dacă sunt accesorii activităţii principale, livrările de active fixe corporale, şi livrările de active necorporale, efectuate de persoana impozabilă.

Formularul 393 „Declaraţie informativă privind veniturile obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane, cu locul de plecare din România în anul 2015"

Formularul 393 se depune de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, care în anul 2015 au prestat servicii de transport internaţional de persoane, trebuie să comunice organelor fiscale competente, suma totală a veniturilor obţinute din vânzarea de bilete pentru transportul rutier internaţional de persoane cu locul de plecare din România.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.