Obligativitatea depunerii formularului 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit" în luna ianuarie 2016

În M. Of. al României nr. 943 din 21 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3622/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de

În M. Of. al României nr. 943 din 21 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui ANAF nr. 3622/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice.         

Prin actul normativ aprobat a fost aprobat modelul şi conţinutul formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit" care se utilizează pentru declararea veniturilor realizate începând cu 1 ianuarie 2016.

Contribuabilii au obligaţia de a depune formularul 220 în luna ianuarie 2016, în următoarele situaţii:

  • în cazul persoanelor fizice care au în derulare un număr mai mare de 5 contracte de închiriere/subînchiriere, la sfârşitul anului 2015

Potrivit art. 83 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie.

La stabilirea numărului de contracte se iau în calcul contractele de închiriere sau subînchiriere aflate în derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a bunurilor agricole.

În cazul în care veniturile au fost calificate ca venituri din activităţi independente, contribuabilii au obligaţia de a declara în 30 de zile de la începutul anului fiscal, la organul fiscal competent, veniturile şi cheltuielile estimate, pe baza formularului 220 "Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit".

  • în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv

Potrivit art. 83 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv au obligaţia să depună la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, formularul 220 "Declaraţie privind venitui estimat/norma de venit" pentru anul în curs.

Contribuabilii au obligaţia să completeze fişa capacităţii de cazare, care constă în formular tipizat, anexă la formularul 220, reglementat prin Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 3622/2015, cu informaţiile necesare, în vederea stabilirii de către organul fiscal competent a impozitului anual datorat.

Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.

Potrivit art. 86 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net anual în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.

Închirierea în scop turistic, de către proprietari, a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere, inclusiv, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă de minim 24 de ore şi maxim 30 de zile, într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă.

  • în cazul contribuabililor pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, iar începând cu anul fiscal următor, au obligaţia determinării venituiui net anual în sistem real.

Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze corespunzător şi să depună FORMULARUL 220 "Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit" până la data de 31 ianuarie inclusiv.

Potrivit art. 69 alin. (9) din Legea 227/2015, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului în lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României, la sfârşitul anului fiscal.

  • în cazul contribuabililor care :

- optează pentru determinarea venitului net în sistem real
- renunţă la opţiunea de determinare a venitului net în sistem real

Au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, contribuabilii care obţin venituri din:

- activităţi independente, impuşi în anul 2015 pe bază de norme de venit,
- drepturi de proprietate intelectuală, impuşi în anul 2015 pe baza cotei forfetare de cheltuieli
- cedarea folosinţei bunurilor, impuşi în anul 2015 pe baza cotei forfetare de cheltuieli
- închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv.

Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea formularului 220 cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real.

În acest caz declaraţia privind venitul estimat/norma de venit se depune la organul fiscal competent:

- pâna la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent,

- în termen de 30 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal.

Pentru veniturile din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală şi cedarea folosinţei bunurilor, opţiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitate este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior.

Revenirea la sistemul anterior se exercită tot prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Pentru veniturile din închirierea camerelor situate in locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv, opţiunea se exercită pentru fiecare an fiscal.

  • în cazul contribuabililor care în anul 2015 au realizat venituri din activităţi independente cu regim de reţinere la sursă a impozitului, altele decât veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, iar începând cu anul fiscal 2016, prin efectul legii, pentru aceste venituri se schimbă regimul fiscal, există obligaţia depunerii formularului 220 până la data de 31 ianuarie inclusiv.

    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.