Absolvenţii de studii neautorizate au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute

În M. Of. nr. 659 din data de 31 august 2015 a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ

 

În M. Of. nr. 659 din data de 31 august 2015 a fost publicată Ordonanța Guvernului nr. 42/2015 privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.

Potrivit noilor reglementări, absolvenții care au fost înscriși înainte de anul 2011 la programe neautorizate au dreptul să beneficieze de acte de studii, recunoscute de către stat.

Au dreptul de a beneficia de acte de studii recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi:

– la programe de studii organizate la forme de învăţământ sau în locaţii geografice neautorizate;
– la programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată;

– peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată;

– la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării;

– la programe autorizate/acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate;
– la programe de studii autorizate/acreditate organizate la forma de învăţământ la distanţă şi care au parcurs, cu aprobare, 2 ani de studii într-un singur an.

O diplomă eliberată de către o instituţie de învăţământ superior acreditată care atestă finalizarea studiilor este recunoscută de stat şi reprezintă un înscris oficial.

În termen de 30 de zile de la solicitarea instituţiei de învăţământ superior acreditate, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice aprobă numărul de formulare tipizate necesare pentru beneficiarii prevăzuţi mai sus.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice poate recunoaşte, prin ordin al ministrului, studiile şi pentru alţi beneficiari care au fost vătămaţi în drepturile lor, dacă se face dovada că s-au aflat într-o eroare comună şi invincibilă.

Sunt introduse sancțiuni foarte drastice pentru instituțiile de învățământ superior care înmatriculează studenți la programe de studii neautorizate, începând cu anul universitar 2015-2016, respectiv:

- se sancţionează cu amendă al cărei cuantum este de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate, pentru numărul de studenţi înmatriculaţi peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată pentru respectivul program de studii, instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi peste această capacitate maximă de şcolarizare.

- se sancţionează cu amendă, al cărei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate, instituţiile de învăţământ superior care au şcolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.

- se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei nerecunoaşterea validităţii diplomelor eliberate de către instituţiile de învăţământ superior acreditate, de către orice persoană fizică sau juridică în procesul de angajare sau pentru continuarea studiilor.

Școlarizarea şi înmatricularea studenţilor cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare se sancţionează astfel:

– programul de studii respectiv intră în lichidare, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii;

– universitatea intră în lichidare şi se efectuează demersurile legale pentru desfiinţare, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe de studii universitare ori încălcarea prevederilor legale se constată pe parcursul a cel puţin 2 ani universitari consecutivi.

 

 


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.