ANRMAP și UCVAP devin Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP)

În M.Of. nr. 362 din data de 26 mai 2015 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2015 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiz

În M.Of. nr. 362 din data de 26 mai 2015 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2015 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. 

Potrivit Ordonanţei, Agenţia Natională pentru Achiziţii Publice (ANAP) este o instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, care va prelua atribuţiile, activităţile, posturile şi personalul:

 

  • Autorităţii Naţionale pentru Reglementaraea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP)
  • Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP)
  • compartimentelor de verificare a achiziţiilor publice din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice

Organizarea, funcţionarea, structura organizatorică şi numărul maxim de posturi al ANAP se vor aproba prin hotărâre a Guvernului în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. ANRMAP, UCVAP şi compartimentele de verificare a achiziţiilor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se vor desființa de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.

Activitatea ANAP se va exercita atât la nivel central şi la nivel teritorial.

Principalele obiective ale ANAP sunt elaborarea, promovarea şi implementarea politicii în domeniul achiziţiilor publice, stabilirea şi implementarea sistemului de verificare şi control al aplicării unitare a dispoziţiilor legale şi procedurale în domeniul achiziţiilor publice, precum şi monitorizarea funcţionării eficiente a sistemului de achiziţii publice.

ANAP va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanţelor publice. Acesta va fi ajutat de un secretar general, înalt funcţionar public numit în condiţiile legii. 

ANAP se substituie în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din acte normative, contracte, convenţii, înţelegeri, protocoale, memorandumuri şi acorduri în care ANRMAP, UCVAP şi compartimentele de verificare a achiziţiilor publice din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice sunt părţi la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, inclusiv în litigiile aferente activităţilor acestora.

La data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern privind organizarea, funcţionarea, structura organizatorică şi numărul maxim de posturi al ANAP, se vor abroga O.U.G. nr. 74/2005 privind înfiinţarea ANRMAP şi H.G. nr. 525/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRMAP.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.