În hotărârea din 9 iulie 2015 în cauza Cauza C 348/14 Bucura, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit informațiile obligatorii care trebuie furnizate de creditor în conformitate cu Directiva privind creditul de consum (87/102) și Directiva clauzelor abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (93/13).
Curtea a constatat că persoana fizică care este codebitor în cadrul unui contract de credit de consum, pentru motive care nu țin de activitatea sa profesională, trebuie să fie considerată consumator în raport cu ambele directive. Astfel codebitorul are dreptul să primească toate informațiile pe care Directiva privind creditul de consum le solicită creditorilor să le furnizeze consumatorilor.
Consecința este faptul că, pentru a evalua dacă anumite clauzele dintr-un contract de credit de consum sunt redactate în mod clar și inteligibil trebuie luată în considerare și poziția codebitorului.
Trebuie comunicate consumatorului toate elementele care pot avea un efect asupra întinderii obligației sale și care îi permit acestuia să evalueze, printre altele, costul total al împrumutului său, respectiv dacă clauzele sunt redactate în mod clar și inteligibil astfel încât să îi permită consumatorului să evalueze un astfel de cost și împrejurarea legată de lipsa menționării în contractul de credit de consum a informațiilor considerate, având în vedere natura bunurilor sau a serviciilor pentru care sa încheiat contractul, drept esențiale.
Pentru a citi rezumatul hotărârii în cauza Cauza C 348/14 Bucura vedeți aici.