În M. Of. nr. 488 din 30 iunie 2016 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Potrivit noilor reglementări, care au intrat în vigoare la data publicării, respectiv 30 iunie 2016, persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului nu vor plăti impozitul aferent transferului de proprietate imobiliară.
Măsura se aplică oricărei persoane fizice, indiferent de calitatea pe care o are în contractul de credit, debitor, codebitorilor, coplătitorilor, garanţilor personali sau ipotecari ai debitorului, în cazul în care prin operaţiunea de dare în plată se transferă dreptul de proprietate imobiliară din patrimoniul personal al acestora.
Scutirea se aplică o singură dată, numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăți imobiliare.
Pentru orice altă solicitare de dare în plată ulterioară, se plătește impozitul pe transferul proprietății imobiliare, în conformitate cu prevederile art.111 din Codul fiscal, la valoarea declarată în actul de dare în plată, respectiv:
a) pentru imobilele dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv
Se înființează la nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată. În acest registru se înscriu actele autentificate de notarul public și hotărârile judecătorești de dare în plată emise conform Legii 77/2016.
Notarii publici care autentifică acte de dare în plată au obligaţia să le transmită la RNNEADP în aceeaşi zi, în vederea înregistrării lor, cu evidenţierea distinctă a persoanelor fizice care au calitatea de parte în actul de dare în plată.
În cazul în care darea în plată se face pe cale judecătorească, persoanele fizice au obligaţia transmiterii unui exemplar al hotărârii judecătoreşti definitive la CNARNN, în termen de 30 de zile de la data comunicării hotărârii, în vederea înregistrării acesteia în RNNEADP.
În această situaţie, pentru a beneficia de scutirea de la plata impozitului, persoanele fizice au obligaţia depunerii unei cereri la organul fiscal competent, în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti, sub sancţiunea decăderii, la care să anexeze certificatul eliberat de CNARNN, din care să rezulte faptul că hotărârea judecătorească definitivă s-a înregistrat în RNNEADP şi nu s-a mai înregistrat niciun alt act de dare în plată potrivit Legii nr. 77/2016, până la data înregistrării hotărârii judecătoreşti.
Certificatul se obţine de la CNARNN - Infonot de persoana fizică, direct sau prin intermediul unui notar public.
Persoanele fizice care până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă au efectuat darea în plată beneficiază de scutirea plății impozitului, o singură dată, pentru prima operaţiune de dare în plată efectuată după intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la art. 8 alin.5 din Legea dării în plată pentru a li se anula datoriile neachitate la data de 30 iunie 2016, nu vor mai achita impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.
Persoanele care datorează impozit pe venitul din transferul dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal la data intrării în vigoare a noilor reglementări şi stinse, prin orice modalitate, în perioada cuprinsă între data de 30 iunie 2016 şi data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 se restituie la cererea contribuabilului adresată organului fiscal competent.