În M. Of. nr. 655 din data de 31 august 2015 a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal.
Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 abrogă, de la data intrării sale în vigoare, 3 septembrie 2015, OG nr. 75/2001 privind organizarea și funcționarea cazierului fiscal.
Potrivit noilor reglementări, sunt definite mai clar cazierul fiscal, în sensul că acesta reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, juridice şi a entităţilor fără personalitate juridică care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară. Astfel, cazierul fiscal vizează și entităţile fără personalitate juridică, acestea nefiind prevăzute în mod expres în legislația anterioară.
Cazierul fiscal va fi organizat la nivel central de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar gestiunea acestuia se va face la nivel local de organele fiscale competente, ce vor fi stabilite, ulterior, prin ordin al președintelui ANAF.
La nivelul ANAF se organizează şi se gestionează istoricul contribuabililor care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal. Informaţiile se păstrează pentru o perioadă de 10 ani de la data scoaterii din evidenţă şi se utilizează de organele fiscale.
Depunerea cererilor şi eliberarea certificatului de cazier fiscal va putea fi efectuată şi în format electronic.
S-a reglementat posibilitatea eliberării cazierului fiscal de către orice organ fiscal competent în eliberarea certificatului de cazier fiscal, indiferent de domiciliul contribuabilului.
În cazierul fiscal al persoanelor fizice, juridice şi al entităţilor fără personalitate juridică se înscriu informaţii privind faptele sancţionate contravenţional sau penal de legile fiscale, contabile, vamale, precum şi cele care privesc disciplina financiară.
Înscrierea în cazierul fiscal
Faptele sancţionate contravenţional cu avertisment nu se înscriu în cazierul fiscal.
A fost extinsă sfera de aplicare pentru toate cazurile de atragere a răspunderii solidare prevăzute de Codul de procedură fiscală. În acest sens, se înscriu şi informaţii din documentele întocmite pentru atragerea răspunderii solidare, patrimoniale sau a inactivităţii fiscale, astfel:
– atragerea răspunderii solidare cu debitorul, stabilită prin decizie a organului fiscal competent, emisă în condiţiile Codului de procedură fiscală, rămasă definitivă prin neexercitarea căilor de atac prevăzute de lege sau prin hotărâre judecătorească definitivă, în situaţia în care decizia organului fiscal a fost atacată în justiţie;
– atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în stare de insolvenţă, pronunţată prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru creanţele care fac parte din pasivul debitorului şi sunt administrate de ANAF;
– inactivitatea fiscală, declarată potrivit legii, cu excepţia inactivităţii fiscale declarate ca urmare a înscrierii inactivităţii temporare la registrul comerţului, prevăzută în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Inactivitatea fiscală se înscrie atât în cazierul fiscal al persoanei juridice sau entităţii fără personalitate juridică declarate inactivă, cât şi al reprezentanţilor legali sau reprezentanţilor desemnaţi ai acestora, existenţi în perioada în care au intervenit situaţiile de declarare a inactivităţii fiscale.
În situaţia în care sunt desemnaţi noi reprezentanţi legali şi se menţine starea de inactivitate fiscală pe o perioadă mai mare de un semestru calendaristic de la data înscrierii menţiunilor privind desemnarea noilor reprezentanţi legali în registrul comerţului sau în evidenţele autorităţilor şi instituţiilor publice la care sunt înregistrate celelalte persoane juridice şi entităţi fără personalitate juridică care nu se înregistrează la registrul comerţului, inactivitatea fiscală se înscrie şi în cazierul fiscal al acestora.
Scoaterea din evidenţa cazierului fiscal
În cazul care persoana nu mai deţine calitatea de reprezentant legal sau desemnat al contribuabilului aflat în stare de inactivitate, inactivitatea fiscală se scoate din cazierul fiscal al persoanei la data împlinirii unui termen de un an de la data înscrierii menţiunii privind schimbarea reprezentantului legal în registrul comerţului sau în evidenţele autorităţilor şi instituţiilor publice la care sunt înregistrate celelalte persoane juridice şi entităţi fără personalitate juridică sau de la data expirării mandatului, în situaţia în care acesta este limitat în timp şi nu a fost reînnoit.
Sunt scoase din evidenţa cazierului fiscal al contribuabilului a faptele sancţionate drept contravenţii, altele decât cele aplicate pentru încălcarea regimului la produsele accizabile, în cazul în care a fost achitat cuantumul amenzii după o lună de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal. În situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în această perioadă, scoaterea din evidenţă se realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data achitării amenzilor sau la data împlinirii unui termen de 5 ani de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal, în situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în acest termen.
În cazul faptelor înscrise în cazierul fiscal care sunt sancţionate drept contravenţii pentru nerespectarea regimului produselor accizabile sunt scoase din evidenţă într-o perioadă de un an de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal, cu condiţia achitării cuantumului amenzilor contravenţionale. În situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în această perioadă, scoaterea din evidenţă se realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data achitării amenzilor sau la data împlinirii unui termen de 5 ani de la data înscrierii informaţiilor în cazierul fiscal, în situaţia în care cuantumul amenzilor nu a fost achitat în acest termen.
Sunt scoase din evidenţa cazierului fiscal al contribuabilului a faptelor sancţionate ca infracţiuni, în sensul eliminării acestora după 5 ani de la data executării pedepsei, cu condiţia să nu mai fi săvârşit fapte de această natură în perioada respectivă.