Procedura de mediere în domeniul fiscal

Prin Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal - bugetare publicată în M. Of. nr. 44/17.01.2019, a fost introdus în Codul de Procedură Fiscală termenul de procedură de mediere.

Procedura de mediere constă în:

(i)             clarificarea întinderii obligaţiei fiscale înscrise în somaţie, pentru situația în care debitorul are obiecţii cu privire la aceasta și

(ii)           analiza de către organul fiscal împreună cu debitorul a situaţiei economice şi financiare a debitorului în scopul identificării unor soluţii optime de stingere a obligaţiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesniri la plată.

În acest sens, în M. Of. nr. 549/04.07.2019, a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF nr. 1757/28.06.2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare.

Prin OPANAF nr. 1757/2019 sunt aduse clarificări cu privire la subiecții Procedurii de mediere; obiectul Procedurii de mediere; documentele justificative necesare în cadrul Procedurii de mediere; derularea efectivă a Procedurii de mediere.

 

De asemenea, prin OPANAF nr. 1757/2019 sunt aprobate modelele formularelor utilizate în Procedura de mediere: notificarea privind intenția de mediere; înștiințarea privind organizarea medierii; procesul verbal privind rezultatul medierii.

Prevederile OPANAF nr. 1757/2019 vor fi aplicate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice și organele fiscale din subordinea Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice.

 

Pentru mai multe informații privind acest subiect, nu ezitați să contactați Ionaș Mihaela – Cabinet de Avocat

 

Arii de practicaLitigiiDrept fiscal


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.