În M. Of. al României nr. 972 din 29 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3735/2015 pentru aprobarea procedurii privind emiterea şi modificarea acordului de preţ în avans, precum şi conţinutul cererii de emitere şi modificare a acordului de preţ în avans
Ordinul nr. 3735/2015 a fost emis pentru aplicarea prevederilor art. 52 din noul Cod de procedură fiscală privind emiterea acordurilor de preț în avans ("APA") şi se aduc completări cu privire la informațiile ce trebuie conținute în cererea și documentația pentru emiterea APA.
Contribuabilii/ plătitorii care desfăşoară tranzacţii cu persoane afiliate şi care sunt înregistraţi la organele fiscale din România pot solicita Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emiterea sau modificarea unui acord.
Anterior depunerii unei cereri pentru emiterea/ modificarea unui acord, contribuabilii/ plătitorii pot solicita în scris organului fiscal competent o discuţie preliminară.
Cererea pentru discuţia preliminară se depune la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi conţine informaţii cu privire la datele de identificare ale contribuabilului/ plătitorului solicitant şi ale reprezentantului legal, precum şi o scurtă prezentare a obiectului discuţiei.
În funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte, contribuabilul/ plătitorul trebuie să furnizeze şi alte informaţii/ date/ documente organului fiscal competent, la cererea scrisă a acestuia.
Contribuabilul/ plătitorul solicitant va răspunde cererilor de informaţii/ date/ documente suplimentare, inclusiv în situaţia în care acestea au legătură cu persoanele afiliate.
Din sfera completărilor cu privire la informațiile ce trebuie conținute în cererea și documentația pentru emiterea APA, menționăm:
APA se emite pentru fiecare tranzacție derulată cu o persoană afiliată, producând efecte numai pentru viitor, începând cu anul fiscal următor celui în care s-a încheiat tranzacția.
Prin excepție, APA se poate aplica şi în anul fiscal în care s-a depus cererea sau s-a emis acordul, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.
APA emise vor menționa cerințele privind conținutul raportului anual pe care contribuabilul/ plătitorul beneficiar al fiecărui acord are obligația să îl depună la autoritatea competentă.
La încetarea valabilității unui APA bilateral sau multilateral, solicitantul va notifica în scris autoritatea sau autoritățile fiscale din statele semnatare ale acordului.
Dacă există indicii că situația fiscală de fapt care face obiectul cererii de emitere a APA poate reprezentă o tranzacție artificială, organul fiscal competent poate solicita contribuabilului/ plătitorului transformarea acestuia în APA bilateral sau multilateral.
Înainte de emiterea/ respingerea cererii de emitere a APA, organul fiscal prezintă contribuabilului/ plătitorului transformarea acestuia în APA bilateral sau multilateral.
Înainte de emiterea/ respingerea cererii de emitere a APA, organul fiscal prezintă contribuabilului/ plătitorului actul administrativ.
În termen de 60 de zile lucrătoare de la data solicitării clarificărilor/ comunicării proiectului de APA, contribuabilul are posibilitatea prezentării clarificărilor/ exprimării punctului de vedere, cu excepția cazului în care acesta renunța la acest drept şi notifică organul fiscal în acest sens.
În cazul in care contribuabilul/ plătitorul nu este de acord cu APA emis, acesta va transmite, în termen de 30 de zile de la data comunicării, o notificare la organul fiscal emitent. În acest caz APA nu produce niciun efect juridic.