Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) solicită intrarea în faliment a societăţii Astra

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat azi, 26 august 2015, un comunicat cu privire la situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA

masini in trafic noaptea

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat azi, 26 august 2015, un comunicat cu privire la situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA

Potrivit comunicatului, în şedinţa de astăzi, ASF a adoptat următoarele decizii:

  • Închiderea procedurii de redresare financiară a societății Astra;
  • Revocarea și încetarea atribuțiilor de administrator special ale KPMG Advisory;
  • Retragerea autorizației de funcționare a societății Astra;
  • Constatarea stării de insolvență a societății Astra și solicitarea intrării în procedura de faliment.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat în ședința de astăzi situația Societății Asigurare-Reasigurare Astra SA pe baza unui raport înaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiară și opțiunile existente în urma eșuării procesului de majorare a capitalului social.

Potrivit concluziilor raportului, sunt întrunite toate cele trei condiții legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolvență:

  • Incapacitatea vădită de plată a datoriilor exigibile cu disponibilitățile bănești;
  • Scăderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumătate din limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranță;
  • Imposibilitatea restabilirii situației financiare a societății de asigurare-reasigurare în cadrul procedurii de redresare financiară.

La 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 mil. lei.

Consiliul ASF a constatat că planul de redresare financiară nu și-a atins obiectivul central de evitare a intrării în procedura falimentului. Parametrii financiari au fost ținuți sub control pe parcursul implementării planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul anului 2014, însă problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudențialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea - nu au putut fi readuși în marjele de conformitate în absența unei majorări de capital pe măsura necesarului determinat de auditori.
Eșuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, în ciuda interesului unor investitori cu reputație internațională, a fost cauzată în principal de absența colaborării din partea acționarilor principali.

Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF în perioada următoare va fi protejarea intereselor clienților societății Astra, în strânsă cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), și menținerea stabilității sistemului de asigurări.
FGA este, începând din 27.07.2015, persoană juridică de drept public și are drept misiune protejarea asiguraților în cazul în care o societate de asigurare intră în stare de insolvabilitate. Pe baza evaluării mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat că Fondul are capacitatea de a acoperi potențialele cereri de despăgubire din partea asiguraților, în limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislației în vigoare.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.