În ziua de e 13 februarie 2019, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a prevederilor art.174 alin.(1) şi art.282 alin.(1) din Codul de procedură penală
Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 174 Incompatibilitatea expertului
(1) Persoana aflată în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de art. 64 nu poate fi desemnată ca expert, iar în cazul în care a fost desemnată, hotărârea judecătorească nu se poate întemeia pe constatările și concluziile acesteia. Motivul de incompatibilitate trebuie dovedit de cel ce îl invocă.
Articolul 282 Nulitățile relative
(1) Încălcarea oricăror dispoziții legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinței legale s-a adus o vătămare drepturilor părților ori ale subiecților procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desființarea actului.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:
1. A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislative cuprinsă de dispozițiile art.174 alin.(1) din Codul de procedură penală, care nu prevede aplicarea cazurilor de incompatibilitate prevăzute de art.64 din același act normativ și în ceea ce îl privește pe specialistul care funcționează în cadrul organelor judiciare sau din afara acestora, care efectuează constatarea potrivit art.172 alin.(10) din Codul de procedură penală, este neconstituțională.
2. A respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.282 alin.(1) din Codul de procedură penală.
Decizia este definitivă și general obligatorie.