Noi reglementări privind cazierul fiscal

În M. Of. nr. 759 din data de 12 octombrie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea şi gestionarea cazierului fiscal, procedura d

În M. Of. nr. 759 din data de 12 octombrie 2015 a fost publicat Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea şi gestionarea cazierului fiscal, procedura de înscriere, scoatere şi rectificare a informaţiilor în/din cazierul fiscal, solicitare şi eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul şi conţinutul formularisticii necesare, precum şi nivelul de acces corespunzător la informaţiile din cazierul fiscal.

Potrivit noilor reglementări, cazierul fiscal se organizează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la nivel central şi se gestionează de organele fiscale competente, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal.

Organele fiscale competente pentru gestionarea cazierului fiscal sunt Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, serviciile fiscale municipale, Administraţia fiscală pentru contribuabili mijlocii, Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi, administraţiile sectoarelor municipiului Bucureşti ale finanţelor publice din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Bucureşti, după cum urmează:

  • Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, administraţiile judeţene ale finanţelor publice, Administraţia fiscală pentru contribuabili mijlocii şi Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi, pentru contribuabilii care sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe în evidenţele lor fiscale;
  • serviciile fiscale municipale şi administraţiile sectoarelor municipiului Bucureşti ale finanţelor publice, pentru contribuabilii care sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe în evidenţele lor fiscale.

Cazierul fiscal este gestionat la nivelul organelor fiscale competente printr-o structură specializată constituită în acest sens, ale cărei atribuţii sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi unităţilor subordonate.

La informaţiile privind cazierul fiscal au acces următoarele persoane:

  • persoanele cu atribuţii în gestionarea cazierului fiscal din cadrul organelor fiscale competente au drept de înscriere şi actualizare/scoatere a informaţiilor privind cazierul fiscal în/din evidenţa informatică, precum şi drept de vizualizare a informaţiilor înscrise şi de întocmire şi emitere a certificatelor de cazier fiscal, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015. Atribuţiile personalului sunt stabilite prin fişa postului;
  • alţi funcţionari din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al unităţilor subordonate au drept, conform atribuţiilor stabilite prin fişa postului, cu respectarea regulamentului de organizare şi funcţionare, de vizualizare a informaţiilor privind cazierul fiscal, direct sau prin intermediul altor aplicaţii informatice, acordat de către Direcţia generală de tehnologia informaţiei.

Direcţia generală de tehnologia informaţiei organizează evidenţa nominală a persoanelor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi al unităţilor subordonate care au acces la informaţiile din cazierul fiscal, înscriind nivelul de acces acordat.

Cazierul fiscal este gestionat din punct de vedere informatic de Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care organizează şi gestionează şi istoricul contribuabililor care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal.

Informaţiile din istoricul contribuabililor care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal se păstrează pentru o perioadă de 10 ani de la data scoaterii din evidenţă.

În cazierul fiscal al persoanei juridice se înscriu şi faptele stabilite în sarcina subunităţilor sale fără personalitate juridică, cum ar fi: sucursalele, punctele de lucru şi altele asemenea.

Totodată s-a probat modelul şi conţinutul formularelor:

– 500 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal”;

– 501 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal”;

– 502 ”Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal”;

– 503 ”Cerere de rectificare a datelor înscrise în cazierul fiscal”;

– 504 ”Certificat de cazier fiscal” şi anexa la certificatul de cazier fiscal;

– 505 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal a atragerii răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”;

– 506 ”Fişa de înscriere în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”;

– 507 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind atragerea răspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul”;

– 508 ”Fişa de actualizare a înscrierilor în cazierul fiscal privind inactivitatea fiscală”.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.