Procedura de aplicare a facilităţilor fiscale referitoare la dobânzi şi penalităţi de întârziere

În M. Of. nr. 874 din 23 noiembrie 2015 a fost publicat Ordinul nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale în cazul creanţelor administrate

În M. Of. nr. 874 din 23 noiembrie 2015 a fost publicat Ordinul nr. 3831/2015 pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale în cazul creanţelor administrate de către organul fiscal central.

Potrivit acestor reglementări se instituie procedura ce trebuie urmată de contribuabili pentru a beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de OUG nr. 44/2015 constând în anularea penalităților de întârziere şi a unei cote de  54,2% din dobânzile aferente obligațiilor fiscale principale restante la data de 30.09.2015 inclusiv.

Prin obligaţii de plată administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se înţelege inclusiv drepturile vamale transmise organului fiscal competent de autoritatea vamală, în vederea recuperării şi creanţele bugetare transmise acesteia, spre recuperare, potrivit legii, de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii - S.A. - I.F.N.Categoriile de obligaţii de plată accesorii care pot face obiectul facilităţilor fiscale sunt următoarele:

  • penalităţile de întârziere
  • o cotă de 54,2% din dobânzi
  • o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 46/2011.

Obligaţiile de plată accesorii sunt aferente:

  • obligaţiilor de plată principale restante la 30 septembrie 2015 inclusiv
  • obligaţiilor de plată principale declarate suplimentar de contribuabil prin declaraţie rectificativă prin care se corectează obligaţiile fiscale principale cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv
  • obligaţiilor de plată principale cu termene de plată până la 30 septembrie 2015 inclusiv şi stinse până la această dată
  • obligaţiilor de plată principale cuprinse în decizii de impunere emise ca urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă.

Pentru obligaţiile eşalonate la plată potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonării la plată şi pentru care eşalonarea se finalizează până la data de 31 martie 2016, se anulează cota de 54,2% din dobânda eşalonată la plată aferentă ratelor cu termene de plată ulterioare datei de 1 octombrie 2015. 

În acest caz, penalităţile de întârziere amânate la plată se anulează potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2011.

Prevederile ordonanţei sunt aplicabile şi obligaţiilor de plată reprezentând taxa pe valoarea adăugată cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015 şi care rezultă din înscrierea în rândurile de regularizări din decontul de TVA a taxei colectate prin care se corectează taxa pe valoarea adăugată cu scadenţe anterioare datei de 30 septembrie 2015 inclusiv. 

Ori de câte ori se face o regularizare potrivit prevederilor de mai sus, în scopul stabilirii obligaţiilor de plată accesorii ce pot face obiectul anulării, contribuabilii trebuie să detalieze taxa pe valoarea adăugată înscrisă pe rândul de regularizare, cu precizarea, în cererea de anulare a accesoriilor, a perioadei fiscale, a scadenţei, precum şi a sumei.

Procedura de notificare a organului fiscal pentru amânarea la plată a obligațiilor fiscale accesorii până la data soluționării cererii de anulare

Contribuabilii care îşi exprimă intenția de a beneficia de anularea obligaților de plată accesorii potrivit O.U.G. 44/2015 vor depune o notificare la organul fiscal competent, care trebuie soluționată în cel mult cinci zile lucrătoare de la data înregistrării.

Notificarea va cuprinde cel puţin următoarele elemente:

  • datele de identificare a contribuabilului: denumirea/ numele şi prenumele acestuia, a/ ale reprezentantului legal/ reprezentantului fiscal/ împuternicitului, dacă este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare înregistrate fiscal, potrivit legii
  • intenţia de a beneficia de anularea obligaţiilor de plată accesorii 
  • data şi semnătura contribuabilului/ reprezentantului legal/ reprezentantului fiscal/ împuternicitului.

În baza notificării, organul fiscal competent emite şi comunică contribuabilului - decizia de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii şi instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/ sau terţilor popriţi care deţin/datorează sume de bani debitorului - adresa de sistare temporară, totală sau parţială, a executării silite prin poprire.

În soluţionarea notificării organul fiscal va emite o decizie de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii. Această decizie va avea ca efect neînceperea executării silite sau suspendarea procedurii de executare silită deja inițiate, şi va determina imposibilitatea organului fiscal de a stinge obligațiile fiscale până la soluționarea cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 30.06.2016 inclusiv, în cazul în care nu se depune o asemenea cerere.

În situaţia în care pe perioada amânării la plată se emite decizie referitoare la obligaţiile de plată accesorii care cuprinde obligaţii de plată accesorii prevăzute în OUG nr. 44/2015, organul fiscal competent emite, odată cu această decizie, şi decizia de modificare a deciziei de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

Decizia de modificare a deciziei de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii înlocuieşte decizia emisă anterior. Amânarea la plată a obligaţiilor de plată accesorii se acordă în baza notificării iniţiale.

În cazul în care, ulterior emiterii deciziilor de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii, se constată erori în conţinutul acestora, pe baza documentelor care atestă această situaţie, organul fiscal competent emite decizie de modificare a deciziei de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

În situaţia în care contribuabilul nu depune cererea de anulare a accesoriilor până la data de 30 iunie 2016, organul fiscal competent emite şi comunică decizia de pierdere a valabilităţii amânării la plată a obligaţiilor de plată accesorii.

Procedura de acordare a anulării obligațiilor de plată accesorii

Cererea de anularea a obligațiilor de plată accesorii poate fi depusă după îndeplinirea condițiilor de acordarea a anulării, astfel cum sunt prevăzute acestea de OUG 44/2015.

În termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor, organul fiscal emite o decizie de actualizare a obligațiilor fiscale accesorii, dacă este cazul, astfel încât contribuabilul să poată achita cota de 45,8% din această dobândă şi pentru a putea beneficia de facilitate pentru cota rămasă.

Cererea de anulare a accesoriilor se soluţionează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la împlinirea termenului de plată a dobânzii, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor de plată accesorii sau a unei decizii de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Cererea de anulare a accesoriilor cuprinde următoarele:

  • datele de identificare a contribuabilului: denumirea/ numele şi prenumele acestuia, a/ ale reprezentantului legal/ reprezentantului fiscal/ împuternicitului, dacă este cazul, domiciliul fiscal, codul de identificare fiscală, numărul de telefon/ fax al acestora, adresa de e-mail, inclusiv datele de identificare pentru sediile secundare înregistrate fiscal
  • obiectul cererii, respectiv anularea obligaţiilor de plată accesorii, cu precizarea facilităţilor solicitate
  • în cazul accesoriilor aferente taxei pe valoarea adăugată înscrise în rândurile de regularizare, cu precizarea accesoriilor, a perioadei fiscale, a scadenţei, precum şi a sumei
  • data şi semnătura contribuabilului/ reprezentantului legal/ reprezentantului fiscal/ împuternicitului.

Ulterior, organul fiscal va analiza îndeplinirea condițiilor pentru acordarea facilităților fiscale şi va emite o decizie de admitere sau respingere a cererii, în termen de cinci zile lucrătoare de la împlinirea termenului de plată a dobânzii actualizate. Dacă decide respingerea cererii, organul fiscal va proceda la audierea contribuabilului.

Procedura de acordare a anulării la plată în cazul contribuabililor care beneficiază de eșalonare la plată

Contribuabilii care au obținut o decizie de eșalonare la plată a obligațiilor scadente anterior datei de 30.09.2015 pot beneficia de anularea cotei de 54,2% din dobânda eșalonată la plată aferentă ratelor cu termene de plată ulterioare datei de 01.10.2015. 

Penalitățile de întârziere urmează a fi anulate conform O.G. 29/2011, care prevede procedura de eșalonare la plată a obligațiilor si potrivit căreia penalitățile se anulează la finalul perioadei de eșalonare dacă contribuabilii respectă condițiile eșalonării.    Odată cu soluționarea acestei cereri, organul fiscal competent verifică respectarea condițiilor de menținere a valabilității eșalonării la plată şi, dacă este cazul, emite decizia de constatare a pierderii valabilității eșalonării.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.