Procedura privind emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate începând cu 1 ianuarie 2016

În M. Of. al României nr. 964 din 24 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3736/2015 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate

În M. Of. al României nr. 964 din 24 decembrie 2015 a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3736/2015 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate, precum şi conţinutul cererii pentru emiterea soluţiei fiscale individuale anticipate

Ordinul nr. 3736/2015 a fost emis pentru aplicarea prevederilor art. 52 din noul Cod de procedură fiscală privind emiterea soluțiilor fiscale individuale anticipate (“SFIA”) şi se aduc completări cu privire la procedura şi informațiile ce trebuie conținute în cererea și documentația pentru emiterea SFIA.

 

Contribuabilii/plătitorii înregistraţi la organele fiscale din România pot solicita Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emiterea unei soluţii fiscale, prin depunerea unei cereri.

Cererea şi documentatia pentru emiterea soluţiei fiscale se depun sau se transmit prin postă, în trei exemplare, pe suport hârtie, la registratura generală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Situația fiscală de fapt a cărei reglementare se solicită prin cererea SFIA trebuie să fie ulterioară depunerii cererii.

Tratamentul fiscal stabilit prin SFIA va fi aplicabil de la data operațiunii viitoare a carei reglementare s-a solicitat.

SFIA se emite pentru fiecare stare de fapt fiscală viitoare sau pentru fiecare obligație fiscală.

Cererea pentru emiterea SFIA trebuie să indice, printre altele, informațiile şi datele conținute care fac obiectul sau ar putea conduce la divulgarea, secretului comercial, industrial şi / sau profesional.

Cererea pentru emiterea SFIA trebuie să conțină şi o declarație pe proprie răspundere a contribuabilului/ plătitorului că nu există acte administrative, acte administrative fiscale sau alte acte care au legătura cu starea de fapt viitoare, respectiv că tratamentul fiscal ce face obiectul cererii nu a fost clarificat anterior.

Dacă există indicii că situația fiscală de fapt care face obiectul cererii de emitere a SFIA poate reprezenta o tranzacție artificială, organul fiscal competent poate iniția procedura de schimb de informații fiscale, în baza convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state, sau a Directivei  privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (Directiva 2011/16/UE).

Soluţia fiscala se aprobă prin şi este anexă a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emis pentru soluţionarea cererii de emitere depuse de către contribuabilul solicitant şi conţine:

  • denumirea organului fiscal emitent
  • data la care a fost emisă şi data de la care îşi produce efectele soluţia fiscală
  • datele de identificare ale contribuabilului beneficiar al soluţiei fiscale
  • obiectul soluţiei fiscale
  • obligaţia fiscală principală ce face obiectul soluţiei fiscale
  • motivul de fapt
  • temeiul de drept
  • referinţe la completările documentaţiei/solicitările de clarificări care au intervenit în perioada de emitere a soluţiei fiscale
  • propunerea contribuabilului cu privire la reglementarea fiscală a situaţiei fiscale de fapt viitoare, care face obiectul cererii de emitere a soluţiei fiscale, inclusiv opinia contribuabilului solicitant privind proiectul de soluţie fiscală, comunicat în condiţiile legii, exprimat în perioada de emitere a acesteia
  • interpretarea organului fiscal competent cu privire la tratamentul fiscal aplicabil situaţiei fiscale de fapt viitoare prezentate în cererea de emitere a soluţiei fiscale
  • prezumţiile critice care pot afecta aplicabilitatea soluţiei fiscale menţiunea că soluţia fiscală emisă produce efecte numai faţă de contribuabilul solicitant şi pentru situaţia fiscală de fapt viitoare pentru care a fost emisă.

Printre situațiile de respingere a cererii pentru emiterea SFIA, se numără şi situația în care cazul descris a făcut sau face obiectul unei cercetări de natură penală sau fapte de evaziune fiscală, precum şi în cazul în care situația de fapt fiscală a fost reglementată prin modificări legislative sau emitere de acte administrative până la data emiterii soluției fiscale.

În cazul în care contribuabilul/ plătitorul nu este de acord cu SFIA emisă, acesta va transmite, în termen de 30 de zile de la data comunicării, o notificare la organul fiscal emitent. În acest caz SFIA nu produce niciun efect juridic.


    Copyright © 2015 - Ionas Mihaela - Cabinet de avocat. Toate drepturile rezervate.